21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Изграждат инфраструктура и етнографски музей в село край София

Продължава облагородяването на софийското село Мирково, което става все по-привлекателно за заселване поради близостта си до столицата и комфорта, който предлага. В селото няма неасфалтирана улица, реновирана е основно и сградата на основното училище.

В Мирково предстои да се направи и Етнографски музей, като за целта вече сградата е закупена.

Към момента в селото има Етнографски център на открито, изграден по проект „Подкрепа за развитие на интегриран селски туризъм“. Той се намира в местността „Бърдо“, където по традиция се празнува празникът на общината. Туристическият комплекс разполага с покрита сцена и прилежащ площад с каменна настилка, покрити навеси с места за сядане, покрито огнище – барбекю, перголи с пейки, беседки, съоръжения за игра и временни експозиции, информационна табела, каменен алпинеум. Предвижда се да бъде направена и настилка от дървени трупи по панорамната пътека – пейзажно пресичаща терена.

В бъдещия постоянен Етнографски комплекс и музей ще се оформят две зали – едната ще представя бита на региона, а другата ще е Музей на медните инструменти.

 

Related Articles

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ