10 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

За 10 години: Жилищата в България са поскъпнали с 30%

Цените на жилищата в България от 2010 година до третото тримесечие на 2020 година са се повишили с 30%. В същото време наемите растат с много по-бавен темп от под 20%. Това показват последните данни на Евростат.

Тенденцията е видима в почти всички страни от ЕС. През последните десет години жилищата в общността са поскъпнали с 26,8%, а наемите са се увеличили с 14,6%.

Според анализа в периода между 2010 и 2012 година има съществен спад на цената на жилищата в ЕС. В този период наемите остават стабилни, а малко по-късно тенденцията се обръща и днес ръстът на цената на жилищата е по-съществен спрямо този на наемите.

Страната с най-сериозно увеличение на цената на жилищата е Естония (105,1%), следвана от Унгария (92,2%) и Люксембург (90,5%).

България се нарежда на четвърто място по ръст на цените на имотите през лятото на 2020 г. Данните показват още, че цените на имотите в страната ни преодоляват негативното си движение, регистрирано в периода април – юни. След спада от 1,1% във второто тримесечие, сега има ръст от 3,2 на сто.

Така страната ни се нарежда на четвърто място по ръст на цените на жилищата в ЕС. Най-рязко поскъпват имотите в Унгария (5,2%), Дания (4,2%) и Латвия (3,7%). На обратния полюс са Кипър (-4,8%), Румъния (-2,6%) и Италия (-2,5%).

 

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ