18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Зафир Зарков: Разглеждаме въвеждането на две нискоемисионни зони в София

„Разглеждаме въвеждането на две нискоемисионни зони в София, в които да се наложат ограничения за влизане на замърсяващи автомобили. Първата включва историческия център, а втората е със значително по-широк обхват.“ Това каза Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт в Столичната община при представянето на международен доклад за ефектите от прилагането на нискоемисионна зона в София.

Въвеждането на нискоемисионна зона е една от мерките в Програмата на Столична община за подобряване на качеството на въздуха 2021 – 2026 г. В началото на 2021 г. по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова Народното събрание прие промени в Закона за качеството на атмосферния въздух, които дадоха допълнителни правомощия на общините да въвеждат нискоемисионни зони. Въвеждането на такива зони в София беше постановено и с решение на съда като мярка за намаляване на превишенията на фини прахови частици (ФПЧ).

„Като първи етап се предвижда забрана за влизане в тези зони за най-замърсяващите автомобили. Това са колите, които не притежават евро стандарт, тези от екологична група 1 и дизеловите Евро 2. Според проучванията те представляват около 30% от всички превозни средства в града. Към момента общината предвижда забраната да важи за зимния сезон, а не само за дните с превишения на ФПЧ. На следващия етап групата от автомобили, попадащи в забранения списък, ще бъде разширена. Предложението е за живущите в зоните да няма ограничения, каза още Зарков. По думите му към момента е изградена базовата инфраструктура за контрол на зоната, върви и процесът на поставяне на стикери на автомобилите с годишния им технически преглед“ – каза още Зафир Зарков.

Хибридното събитие „Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха“ бе организирано от Clean Air Fund в партньорство с ICCT, FIA, TRUE, Шведско-българска търговска камара и инициативата на Столична община “Зелена София”. На него бе представено проучване за очакваните ползи от въвеждането на нискоемисионна зона в София по отношение на емисиите от NOX и ФПЧ, направено от International Council on Clean Transportation (ICCT) по поръчка от Clean Air Fund.

 

 

Related Articles

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г. Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ