12 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Заради пандемията: Вадят хотели за продан

Все повече хотелиери в страната слагат край на дейността си, затварят и обявяват обектите си за продан. Сред основните причини да приключат бизнеса, от бранша посочват ковид кризата и непосилните разходи, сред тях и високите сметки за ток, предава БНТ. През 2021 година близо 80% от местата в хотелите в Пловдив не са били използвани. И за да не трупат нови загуби, много хотелиери затвориха бизнеса си. Така, само за година, 28 места за настаняване в Пловдив са обявени за продажба, повечето от тях са в централната градска част.

Тенденцията е да се увеличава броят на хотелите, които се продават, за сметка на тези, които ще бъдат евентуално закупени. Един хотел е една огромна инвестиция, виждате последните месеци какво става. Това галопиране на еленергията и природния газ, над 300% вече расте, което обрича много хора на фалит. Ситуацията започна да ескалира. Положението е действително катастрофално, казва Еньо Енев, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Пловдив.

Повечето хотели се продават чрез агенции за недвижими имоти. Според брокерите интересът към тях е минимален и това принуждава собствениците да свалят цените.

В София се предлагат близо 50 хотела. В района на Варна други 40 обекта също търсят нови собственици. Въпреки, че и в морската столица рядко се стига до реални сделки, интерес към хотелите там има, най-вече заради доброто им местоположение.

Заради кризата в хотелиерския бранш, част от инвеститорите не крият, че ако закупят имота, биха сменили неговото предназначение. Така някои от хотелите могат да се превърнат в хосписи или луксозни жилищни сгради.

 

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ