25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Започна строителството на социални жилища в Силистра

Със символична първа копка бе даден старт на строително-монтажните работи по изграждането на социални жилища в гр. Силистра. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020,  Приоритетна ос 1 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Силистра“.

Предвижда се строителствто на сграда на пет нива с 16 жилища. Отоплението ще бъде с природен газ. В сутерена ще бъдат разположени индивидуални складови помещения, помещение за колички и велосипеди, общо мазе и малък общ склад за инвентар. Към входа на сградата няма стъпала, а ще бъде изградена асансьорна кабина  съгласно изискванията за достъп на хора с увреждания. Проектът предвижда 223 квадратни метра площи за озеленяване.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 327 866.04лв., като 85% са от Европейския фонд за Регионално развитие, а 15% е националното съфинансиране. Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща социална инфраструктура – съвременни социални жилища за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението, чрез предоставяне на подходяща социална инфраструктура и постигне на интеграция на групи в неравностойно положение.

На събитието присъстваха д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра, д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра и общински съветници, Татяна Стоянова – ръководител на проекта, представители на изпълнителя, надзора, журналисти, граждани и експерти от общината.

В приветствието си към присъстващите д-р Юлиян Найденов изрази голямата отговорност за осигуряване на жилища за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението и подчерта, че изграждането на сградата ще бъдат създадени съвременни условия на живот.

Д-р Мария Димитрова изтъкна, че това е поредният проект, който е с голяма обществена значимост и с грижа за уязвимите групи.

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ