13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Започна модернизацията на жп участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре

Със символична първа копка бе даден старт на строителните дейности за модернизацията на железопътните участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре. Те са част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив”.

Стойността на договора е 132 520 700 лева, а срокът за изпълнение – до 35 месеца.

„Пловдив е железопътен възел, откъдето минават важни линии по различните транспортни коридори – трансевропейски и национални“, каза зам.-министърът на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов. По думите му много често се говори за подновяването на подвижния състав, но постигането на повишен обществен интерес към този вид транспорт върви съвместно с реализирането и на инфраструктурните проекти.

„Модернизацията на железопътния възел Пловдив е с голям приоритет за нас и би имала огромно стратегическо, икономическо и регионално значение“, заяви генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов.

Той допълни, че с осъществяването на този проект компанията ще успее да свърже железопътната магистрала до Бургас и да позволи на влаковете да се движат със скорост до 160 км/часа, надеждно и устойчиво.

Строително-монтажните работи по проекта включват модернизация на пешеходни подлези, пътни надлези, пасарелки, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации, изграждане на системи за видеонаблюдение и поставяне на шумозащитни съоръжения.

Related Articles

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ