11 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Започна модернизацията на жп участък Оризово-Михайлово

Започна модернизацията на жп участъка Оризово-Михайлово, част от мащабния проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“. С изпълнението на дейностите ще бъде удвоена цялата отсечка с дължина 37 км.

Жп участък между Оризово и Михайлово ще бъде изграден в по-голямата си част по ново трасе и ще позволява скорост за движение на влаковете от 160 км/ч, обяви генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, който заедно със служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, даде старт на строителството.

В рамките на проекта ще бъдат изградени нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и изграждане на ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.

Цялостната модернизация на този важен жп участък ще подобри европейските връзки с България и ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на жп транспорта чрез по-високи скорости, безопасност и по-високо качество на предоставяните услуги.

Дейностите по договора следва да приключат до 49 месеца и включват проектиране и строителство, а неговата стойност е 217 982 167,08 лева без ДДС. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „Евро жп инфраструктура“, включващо фирмите „Инфраструктурно строителство“ АД и „Марко Обра публика“ АД.

Обект „Модернизация на железопътен участък Оризово-Михайлово“ е част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

Related Articles

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ