12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Започна строителството на социални жилища в Силистра

Със символична първа копка бе даден старт на строително-монтажните работи по изграждането на социални жилища в гр. Силистра. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020,  Приоритетна ос 1 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Силистра“.

Предвижда се строителствто на сграда на пет нива с 16 жилища. Отоплението ще бъде с природен газ. В сутерена ще бъдат разположени индивидуални складови помещения, помещение за колички и велосипеди, общо мазе и малък общ склад за инвентар. Към входа на сградата няма стъпала, а ще бъде изградена асансьорна кабина  съгласно изискванията за достъп на хора с увреждания. Проектът предвижда 223 квадратни метра площи за озеленяване.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 327 866.04лв., като 85% са от Европейския фонд за Регионално развитие, а 15% е националното съфинансиране. Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща социална инфраструктура – съвременни социални жилища за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението, чрез предоставяне на подходяща социална инфраструктура и постигне на интеграция на групи в неравностойно положение.

На събитието присъстваха д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра, д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра и общински съветници, Татяна Стоянова – ръководител на проекта, представители на изпълнителя, надзора, журналисти, граждани и експерти от общината.

В приветствието си към присъстващите д-р Юлиян Найденов изрази голямата отговорност за осигуряване на жилища за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението и подчерта, че изграждането на сградата ще бъдат създадени съвременни условия на живот.

Д-р Мария Димитрова изтъкна, че това е поредният проект, който е с голяма обществена значимост и с грижа за уязвимите групи.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ