18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Започват проверки с профилограф на магистралите и скоростните пътища

От 31 август 2023 г. започват проверките с профилограф на автомагистралите и скоростните пътища. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще присъства на първата инспекция на АМ „Хемус“, която ще се проведе на участък в гаранционен срок.

За проверките ще се използва лазерният профилограф на Dynatest MARK IV, който е купен през 2008 г. със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове. Апаратурата работи с лазерни датчици, измерва неравностите на повърхностния слой на пътната настилка съгласно международен индекс за неравности. Профилографът се обслужва от екип от двама човека – водач и оператор. В реално време операторът може да следи на екран стойностите от измерванията.

Институтът по пътища и мостове има Сертификат за акредитация № 197 ЛИ от 05.01.2023 г., валиден до 01.04.2025 г., издаден от ИА „Българска служба за акредитация“, съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17025:2018, в който са включени изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики.

В проверката ще участват също зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов, както и началникът на отдел „Обследване на пътища и конструктивни качества на настилките“ в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ