7 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Забраняват строежа на маломерни жилища със северно изложение

Отпада предложението да e възможно изграждането на маломерни жилища със северно изложение,съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на бизнес форум.

Затова за повторно обществено обсъждане е предложен прецизираният проект за изменение на Наредба №7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.Той посочи, че измененията в нормативната база трябва да осигуряват условия, с които градската среда и сградното строителство да се подобрят.

Според арх. Шишков голямото изоставане в развитието на градовете не е в тяхното планиране, а в изграждането им. Визиите за града не са картинки, а изпълнение, което означава, че градското развитие завършва с неговата реализация, допълни той. Той смята също че, през последните 10-12 години, въпреки визията за развитие на общините, изостава придобиването на терени за нови улици, детски градини и зелени площи и в тяхното строителство. Това изключително много вреди на развитието на градската среда. Необходимо е спешното намиране на финансов механизъм за развитието на градовете.

Като пример за намиране на решение министърът посочи проекта за доизграждане на Южната дъга на Столичния околовръстен път, чиято модернизация е много забавена. МРРБ и Столична община работят съвместно по него. Той обърна внимание, че предложеното в момента техническо решение има сериозен проблем. То предвижда краят на Южната дъга да се влива в кръговото кръстовище за кв. „Люлин“ и гр. Банкя. За това на следващото ръководство на МРРБ и на общината ще бъде предложено да се намери ново решение.

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ