15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

ЕК одобри програмата „Гърция-България“

Близо 84 млн. евро ще се инвестират в граничните райони на двете страни

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество „(Interreg VI-A) Гърция-България“ 2021-2027 г. Чрез нея двете съседни държави ще могат да инвестират близо 84 млн. евро в съвместни проекти за развитие на пограничните региони. От тях 67 милиона евро се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие.

Програмата ще приема проекти по три приоритета: „По-устойчив и по-зелен трансграничен регион“, „По-достъпен трансграничен регион“, „По-приобщаващ трансграничен регион“. Интервенциите са допустими в четири български области – Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали, и седем гръцки района – Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес. Бенефициенти могат да бъдат национални, регионални и местни власти, университети, изследователски центрове, асоциации, неправителствени организации, граждански обединения и мрежи, и други.

България планира да насочи около 30 млн. евро за развитие два стратегически инфраструктурни проекти. Единият е изготвянето на технически проект и инвестиционно проучване за модернизация на жп линията Радомир – Кулата. Вторият предвижда доизграждане на главната пътна комуникация на Смолян, която да поеме натоварения трафик към граничните пунктове с Гърция при Рудозем и Златоград.

От гръцка страна по проекта е планирано надграждане на останалите части на пътната отсечка – от границата към Ксанти, заедно с мерки за цифрова инфраструктура и оборудване със системи за граничен контрол и сигурност по направлението.

35 млн. евро са предвидени за съвместни проекти за реакция при бедствия и извънредни ситуации, подкрепа за зелена инфраструктура и кръгова икономика, както и намаляване на замърсяването.

Важна мярка в програмата е и подкрепата за малките и средни предприятия, които ще имат достъп до евросредства за насърчаване на кръгова и зелена икономика, стимулиране на връзката бизнес – образование и др.

Ще се финансират и проекти за развитие на туризма и културния обмен. Като нова мярка е възможността за подкрепа за микро или семейни предприятия и социални кооперативи, работещи в областта на културата и туризма.

Related Articles

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ