24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Масирани проверки на строителните обекти в морските курорти

Главна инспекция по труда започва масирани проверки на строителните обекти в морските курортни градове, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Причината е  очакваното традиционно спиране на строително-монтажните работи преди старта на летния сезон, което засилва риска от нарушения на трудовото законодателство. 

Кратките срокове на изпълнение предполагат наемане на работници без необходимата квалификация, полагане на недеклариран труд, пренебрегване на изискванията за работното време и почивките, за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Контролът в строителството остава сред акцентите на дейността на Инспекцията по труда в цялата страна. Проверки ще се извършват и в почивните дни.

Освен на законосъобразното наемане на работна сила, ще се обръща специално внимание на осигуреното обезопасяване срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети – рискове, които водят до тежки трудови инциденти. Ще се следи и за обезопасяването на изкопите, на ел. обзавеждането, дали са осигурени лични предпазни средства и т.н.

Строителството е идентифицирано като един от най-рисковите сектори  по отношение на безопасността и здравето при работа и използването на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор. Поради това контролът на строително-монтажните работи традиционно е сред акцентите на дейността на Инспекцията.

За първото тримесечие на 2021 г. на строителни обекти са извършени 1600 проверки от 9930 общо. Установените нарушения са общо 7050. От тях нарушенията на разпоредбите, свързани с осигуряването на безопасността и здравето при работа, са 4755 и 2280 са по осъществяването на трудовите правоотношения – по възникването им, по заплащането на труда, разпределението на работното време и почивките и др. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора, са 181 от 528 общо.

Инспекцията по труда напомня на работниците, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила. Работещите без договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ