13 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Едва 6-7 % от българите застраховат имотите си

Само 6-7% от имотите на физически лица в България са застраховани, показват статистическите данни в последните 10 години. Това е изключително нисък процент, имайки предвид, че голяма част от хората у нас живеят в собствени жилища. Би трябвало интересът да е по-голям, коментират за медиите от Асоциацията на българските застрахователи. За сравнение при автомобилите хората застраховат с приоритет – не само „Гражданска отговорност“, но и „Автокаско“, уточняват от застрахователни компании.

От там си обясняват слабият интерес към жилищното застраховане с ниския стандарт на живот и с липсата на административна и правна култура сред голяма част от българите. Все още у нас е рядкост човек да има доверен банкер, адвокат, застраховател или финансов консултант. Техните услуги се ползват едва, когато възникне проблем с имуществото.

Проверка сочи, че има както бюджетни, така и по скъпи варианти за имуществено застраховане. Цените тръгват от порядъка на 25-35 лв. на година. Ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро например, цената на застраховката би била около 400 лв. годишно, твърдят застрахователи.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ