16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Държавното обвинение влиза в казуса с тютюневите складове в Пловдив

Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка по реда на надзора за законност във връзка със събарянето на Тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“.

Дадени са указания за приобщаване на всички документи с оглед установяване на правомерността или неправомерността на действия на администрацията и собственика по събарянето на сградата. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Община Пловдив се ръководи от ЗУТ, действаме в рамките на закона и по този начин сме издали „Планове за безопасност и здраве“, с които се унищожават сградите, част от Групова културна ценност, заяви кметът Здравко Димитров. Той изрази своето неодобрение към отношението на Министерството на културата и НИНКН към паметниците на културата.

На специален брифинг министърът на културата Велислав Минеков заяви, че собствениците на тютюневите складове в Пловдив трябва да знаят, че имат рискови инвестиции. И въпреки това, те трябва да следват стриктно закона. По думите му, именно заради неспазване на закона се е стигнало до инцидента в Пловдив. Срутена е голяма част от сградата, но собствениците трябва да я възстановят, добави министърът.

Той покани гражданите и медиите на обществена дискусия за опазването на културното наследство и обеща да изслуша всички предложения. Срещата ще се състои на 2 септември от 17,00 ч. на мястото на бившия тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ 51.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ