15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Държавни гаранции за 6 млрд. евро за свързаност на Гърция, България и Румъния

България, Гърция и Румъния ще заделят в бюджетите си гаранции за общо 6 млрд. евро за реализиране на проекта за транспортна и тръбопроводна свързаност от гръцкия град Солун на Средиземно море през Кавала, Александруполис, после през българските Бургас и Варна до румънския Констанца на брега на Черно море. Ще се търсят и кредити от европейски банкови институции, както и безвъзмездно финансиране от еврофондове. За изграждането на разнородната инфраструктура ще се сформира проектна компания между трите държави, която ще търси изпълнителите на отделните проекти. Сред тях са както автомагистрали, така и жп трасета. Включен е и проектът за нефтопровод от Александруполус до Бургас. Идеята е той да продължи на север не само към Румъния, но и към Молдова и Украйна в комбинация с продуктопровод за горива.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на участието му преди дни в първата международна конференция в Солун „Форум за свързаност на Югоизточна Европа“. Проектът за този коридор беше обсъждан в началото на октомври и от премиерите на България, Гърция и Румъния – Николай Денков, Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку, по време на среща в резиденция „Евксиноград“ край Варна.

„Ключова роля за устойчивата инфраструктура и свързаността в Югоизточна Европа заема връзката Север – Юг с изграждането на магистрала, която ще свързва Гърция и Румъния през България. Надяваме се процедурите да приключат възможно най-бързо и проектът да бъде завършен до пет години“, заяви Василев. Според него с тази магистрала ще бъде завършена напълно картата на свързаност, осигуряваща изход от пристанищата на България към Средиземно море.

Очакванията му са до броени месеци да се подпише споразумение между трите страни. България ще търси средства от Европейския съюз за компенсиране на разходите, но няма да спира изпълнението на проекта, подчерта Василев.

Related Articles

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ