18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Държавата ще финансира пилотен проект за производство на електричество от геотермални източници

Няколко основни направления, по които сектор Туризъм ще бъде подпомогнат са включени в изготвения от българското правителство Национален план за възстановяване и устойчивост. Едно от тях е финансиране за енергийно обновяване на сгради. Планирани са 617,6 млн. лв., в т.ч. в областта на производството, търговията, услугите, както и сгради от сектор туризъм.

Това стана ясно на среща в МРРБ, на министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и на туризма Стела Балтова с представители на туристическия сектор.

Една от планираните инвестиции е по перо „Енергийна ефективност в сграден фонд“. По този компонент са предвидени средства за проучвателни дейности за разработване на пилотен проект за комбинирано производство на топлина и електричество от геотермални източници.

Туризмът е посочен и в Програмата за развитие на регионите, стана ясно още от думите на министър Балтова, като тук програмата подкрепя инфраструктурни мерки в редица услуги. Друга възможност за финансова подкрепа е по Програмата за икономическа трансформация, по която обект на подпомагане ще са малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката.

Планът за възстановяване и устойчивост е възможно да бъде одобрен до края на 2021 година, съобщи министър Балтова и допълни, че потенциалните бенефициенти трябва отсега да се подготвят.

 

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ