29 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

До пролетта на 2023-а: Започва основен ремонт на Дунав мост

През пролетта на 2023 година се очаква да започнат същинските ремонти дейности на Дунав мост. Това стана ясно по време на първоначалния оглед на съоръжението, който бе направен от заместник областния управител на Русе Синан Хебибов, директора на Областното пътно управление инж. Стамен Савов, както и представители на фирмата проектант „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД.

Предстои извършването на геодезически замервания през следващите няколко седмици, като това по никакакъв начин няма да затрудни движението по съоръжението. Единствено водачите на моторни превозни средства се умоляват да спазват ограничението на скоростта от 40 км/ч. и да карат с повишено внимание. Проектът, който ще установи в подробности какви са конструктивните проблеми, трябва да бъде готов до средата на март следващата година. Едва след това ще може да се каже колко ще струва ремонтът и какви елементи по-точно ще бъдат подменени. За самото проектиране ще са необходими малко над 262 000 лева с ДДС.

До края на следващата година би трябвало да се избере и фирмата изпълнител. Основният проблем са напуканите бетонни панели на моста, които се оказва, че водят до проблеми с асфалта и със свързващите фуги. Идеята е всички панели да бъдат извадени и да се поставят изцяло нови. Най-вероятно на места ще се наложи и подмяна на лагерите, където лягат панелите, тъй като при температурни амплитуди е необходимо да се осигури достатъчно пространство за движение на бетонните части. По колоните няма да се извършват каквито и да било дейности, тъй като на този етап там не се очакват проблеми.

Припомняме, че такъв основен ремонт на моста от българската страна не е правен от както е построен преди повече от половин век. В началото на годината бяха предприети дейности по преасфалтиране и запълване на пукнатите по панелите със специална бетонна сплав, която е изключително устойчива на вибрации, но проблеми отново има. При предстоящият ремонт се очаква да се избегне временното спиране на движението по моста. Най-вероятно в болшинството от случаите то ще се осъществява в едната лента, а там, където панелите не са разделени на ляв и десен, движението на всички видове моторни превозни средства ще бъде спирано за максимум от по няколко часа. Няма да се спира и движението на влаковете, като при преминаване най-вероятно ще бъде изградена специална сигнализация. Всичко това обаче ще бъде взето като решение от проектантите.

Related Articles

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ