16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

До края на 2023-та държавните и общинските имоти влизат в единен регистър

До края на следващата година се очаква да заработи единният регистър за имотите държавна и общинска собственост. Той се изгражда по проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) „Изграждане на система за управление на собствеността, включително единен регистър на държавната и общинската собственост“. Финансирането е от Оперативна програма „Добро управление“ в размер 3 117 532,93 лв.

Целта му е да обедини в единна система цялата налична информация за държавните и общински имоти. Така ще се свържат всички съществуващи към момента регистри за имотите, които се поддържат от различните институции на централно, областно и общинско ниво с изключение на тези с гриф за сигурност по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация. Системата ще се администрира от МРРБ, съответните ведомства и общините. Те ще вписват и отразяват промените за терените, за които отговарят.

Освен по-добро качество при управление на имотите, ще се гарантира и пълнотата и сигурността на данните, както и ще се оптимизира цялостната организация. Предвижда се детайлният регистър да включва и хронология по управлението и измененията в собствеността за всеки имот. Във всяко имотно досие ще има вече и данни за данъчна оценка, предоставените права за управление, концесии, договори за наем, продажба, замяна, делба, учредени ограничени вещни права, включително и актовете, по силата на които даден имот е престанал да бъде държавна/общинска собственост. Чрез системата ще могат да се осъществяват и всички операции, свързани с управлението на държавната и общинска собственост. Ще могат да се извличат и различни данни, относно управлението и разпореждането с имоти с цел по-голяма прозрачност и проследимост на процесите.

В момента се изпълнява етап 1 от проекта, като се отчитат добри темпове. До края на януари 2023 г. ще бъде извършен правен анализ и ще се изготвят проекти за изменение и допълнение на редица нормативни актове, които да институционализират регистъра. Сред тях са Закона за държавната собственост и правилникът за неговото прилагане, Закона за общинската собственост, Закона за електронното управление, Закона за електронната идентификация, Закон за кадастъра и имотния регистър, Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и др.

За извършването на правния анализ ще се ползва информацията от МРРБ, Министерството на финансите, 30 общински и 5 областни администрации в страната.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ