22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Впечатляващи обществени сгради представиха дипломанти на специалност “Архитектура”

С три пълни шестици приключи защитата на дипломните проекти на студентите от Випуск 2021 на специалност “Архитектура” във ВСУ“Черноризец Храбър”. Държавната изпитна комисия отличи с най-високата оценка проектите на дипломантите Десислава Димитрова, Чавдар Бакърджиев и Денислав Ангелов.

Сред членовете на журито бяха председателите на регионалните колегии на Съюза на архитектите във Варна – арх. Николай Рачински и на Камарата на архитектите – регионална колегия Варна – арх. Марин Велчев, както и преподавателите проф. д-р арх. Александър Слаев и доц. д-р арх. Пламен Петров.

Проект за създаване на Център за цифрови иновации, специализиран в областта на изкуствения интелект представи дипломантът Десислава Димитрова. Архитектурното решение формулира нов обем на мястото на доскоро съществуваща стоманобетонна конструкция в изцяло нова сграда. Дипломната работа се разгръща върху реален терен под Франгенското плато във Варна. Десислава предлага впечатляващо решение за Иновационния център – с красива и функционална фасада. Специален акцент в нея е плетеница от стилизирани невронни мрежи, с които дипломантът прави препратка както към изкуствения интелект, така и към изкуството, науката, бизнеса и технологиите. Проектът съчетава богатство от работни и образователни пространства със зони за рекреация. Журито оцени не само предложените форми, но и ефектния образ на сградите.

Дипломен проект, представящ най-сложния вид обществени сгради – за здравеопазване, представи дипломантът Денислав Ангелов. Той презентира Дентална клиника, в която са съобразени всички изисквания и медицински стандарти, а заедно с това присъстват изчистени, елегантни и модерни съвременни форми и обеми на сградите. “Фасадата е като дантела, в която екстериор и интериор взаимно се допълват”, бе коментарът от гостите на публичната защита.

Третата пълна шестица бе за архитектурното решение на Жилищен комплекс, предложен от Чавдар Бакърджиев. Проектът е върху терен в местност “Боровец Юг” и е част от предвиденото в Общия устройствен план на Варна разширяване на южната част на града с жилищни територии.

Стремежът на катедра “Архитектура и урбанистика” е дипломантите да работят върху реални терени и ситуации. Така в рамките на дипломните си проекти те правят изследвания и анализи на прилежащата територия, на съществуващите сгради, на транспортната достъпност, ценността на средата, съобразяват проектите си с розата на ветровете, със слънцестоенето и засенчването, коментират от Архитектурния факултет на висшето училище.

С интерес се очаква дипломната защита на проектите на студентите от специалностите “Интериорен дизайн” и “Графичен дизайн”.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ