21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Готов e първият участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница

Готов е първият 17-километров участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Строителните работи по директното трасе завършиха половин година по-рано от предвиденото по договор и шофьорите вече преминават по него. Модернизацията на първокласния път I-8 Драгоман – Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/ започна през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране.

Изградени са два пътни възела „Сливница 1“ и „Сливница 2“, които са с енергоефективно осветление, като броя на всички големи съоръжения е 11, включващи 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране и армонасипни стени.

За опазване на биоразнообразието в района на Алдомировското блато са направени пътеки за влечуги, които ще преминават през специално изградени за тази цел проходи/водостоци под магистралата. Поставени са шумозаглушителни стени и мрежи за птици, а каломаслоуловители ще пречистват повърхностните води от трасето в района Алдомировското блато.

С модернизацията на участъка се увеличава капацитетът на пътя и се повишава безопасността на движение.

Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“. Стойността на договора е 117 360 358,22 лв. с ДДС, а срокът за завършване по договор е май 2021 г. Строителният надзор е осъществен от „План Инвест Калотина“ ДЗЗД, в което участват: „План Инвест Пловдив“ ЕООД, „ПН Консулт 2017“ ЕООД и „Сърч Корпорейшън“ СРЛ (Румъния). Техният договор е за 2 232 360 лв. с ДДС.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина” – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.

АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и изграждането й е разделено на три части – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, от Драгоман до Сливница, и от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента. В момента продължава строителството на 14,5 км – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман /от км 1 до км 15+500/. Строителните работи започнаха през февруари т. г. и по договор трябва да приключат през януари 2022 г. Проектът се финансира от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет. Изпълнител е СТРАБАГ БПА ДЗЗД, с участници: „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД. Стойността на договора е близо 165 млн. лв.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, който е 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Related Articles

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г. Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити...

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ