11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Готов е предварителният проект за леко метро във Варна

Предпроектното проучване за разширението на бул. „Цар Освободител“ до летището и изграждане на леко метро (скоростен екологичен транспорт) до Индустриална зона Варна е готово. Това съобщи днес кметът на града Иван Портних.

С двата проекта ще се гарантира облекчаване на трафика и осигуряване на бърз и ефективен транспорт. Това ще повлияе и за подобряване качеството на въздуха. 

Проектите са предвидени в общите устройствени планове на Варна и на Аксаково, тъй като там се разработва и Индустриална зона. Тя ще бъде на около 15 км от морската столица и ще има нужда от развитие на подходящ транспорт за достъп.

В проучването е направен подробен анализ на трафика и на пътникопотока. Има и индикативен разчет за новите работни места, които ще бъдат открити в промишлените зони и в новата Индустриална зона. Проследена е взаимовръзката цена – превозна способност – качество на обслужване за различните превозни системи.

В разработката са посочени различни варианти за наземни и подземни участъци на лекото метро, които внимателно ще бъдат разгледани от различни експертни групи.

Описани са 5 етапа за развитие на скоростния екологичен транспорт, с обща дължина на трасето от 62,2 км.

Първият етап е от бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски до Летище Варна – дължина 6,6 км. Втори етап е от Летище Варна до Индустриална зона Варна – 16, 6 км, трети етап – бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски“ до жп гарата във Варна и Пристанище Варна – Изток – 4, 4 км. Четвърти етап – бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски – до Златни пясъци – 18 км, пети етап – от Летище Варна – до Приселци (Камчия) – с дължина 16,6 км.

В проучването са представени общи сведения за леките градски железници в Европа и по света за градове, които  са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна. Изводът е, че поради относително високата превозна способност (около 20 хил. пътници в час), значително по-малкия размер на инвестициите и кратките срокове на строителство, леките градски железопътни системи от типа на леко метро, намират все по-широко приложение. Това твърдят авторите на проучването.

„Приоритет на ЕС и на програмите, които се отварят в момента за следващия период, е стимулирането на нови екологични системи за транспорт в градски условия. Нашият проект е съобразен изцяло с тези изисквания,  което ще ни даде възможност да кандидатстваме  за европейски средства за изграждането на леко метро“, коментира Портних.

Предстои документът да бъде разгледан на експертно ниво, предвидено е и широко обществено обсъждане.

Снимка: politika.bg

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ