17 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

В резултат на пандемията: Големите вериги оптимизират търговските и складовите си площи

Големите вериги супермаркети в Европа оптимизират търговската и складовата си база. Много от тях се разделят с част от наличните площи, сочи проучване. Икономическата несигурност и загубите претърпени по време на изолацията заради ковидпандемията ги кара да преразглеждат портфейлите си с недвижими имоти, пише консултантската компания JLL.

След края на лятото на пазара излизат оферти както за магазини, така и за складове. В Испания водещата верига супермаркети Mercadona вече е продала 27 имота на компанията за частни капиталови инвестиции LCN Capital Partners.

Във Великобритания портфейлът с магазини на Waitrose е придобит през юли от тръста за инвестиции в недвижими имоти Supermarket Income, който има и съвместно дружество с пенсионния фонд на British Airways,

„Веригите супермаркети трябва да се справят с нараснали разходи от известно време, тъй като се приспособяват и препозиционират спрямо дългосрочните промени в поведението на клиентите като нарастващи доставки по домовете“, коментира Ник Комптън, ръководител на корпоративните капиталови пазари в Близкия изток, Европа и Африка (ЕМЕА) в JLL. „Според анализаторите COVID-19 е станал ускоряващ фактор за раздвижване на пазара на търговски площи.

В различните сектори освобождаването от корпоративни недвижими имоти е нараснало с 33% спрямо същия период на миналата година.

Магазините за търговия на дребно в света трябва да се справят с променящата се среда заради бума на електронната търговия. Затова и много от тях се нуждаят от допълнителен капитал за инвестиране в нови стратегии, считат анализаторите.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ