12 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Бургас дава възможност на млади предприемачи да реализират свои „сини“ бизнес идеи

Бургас предоставя възможност на 12 отбора от млади предприемачи да реализират своите иновативни бизнес концепции за развитие на синята икономика чрез конкурса Burgas BlueS, който ще се проведе през ноември в морския град.

Идеите на младите участници бяха селектирани след проведения син хакатон в града на тема „Създаване на приложения за синя икономика“, както и след извършен подбор от компетентно жури на всички бизнес идеи, постъпили на страницата на конкурса по време на официално обявения едномесечен прием за бизнес идеи.

Участниците в първия по рода си конкурс за развитие на „сини“ стартъпи в град Бургас, се включиха в онлайн среща, на която бяха представени подробности за предстоящия кампус и Demo Day – следващия етап от надпреварата.

Конкурсът, наречен „Burgas BlueS“, се провежда в рамките на проект „BLUACT – Градове в действие за син растеж“, финансиран по програма URBACT III. В него си партнират 7 европейски пристанищни града, които имат за цел да споделят добри практики за насърчаване на предприемачеството и иновациите в областта на синята икономика като генератор на икономическо развитие на градовете. Освен Бургас, това са Пирея (Гърция), Матаро (Испания), Матосиньос (Португалия), Салерно (Италия), Остенд (Белгия) и Галац (Румъния).

Представянето на идеите на младите предприемачи ще се състои през ноември в сградата на Конгресния център на пристанище Бургас. В рамките на събитието ще бъде организиран двудневен кампус, по време на който участниците ще имат възможността да доразвият своите бизнес идеи, с помощта на ментори и наставници, като се подготвят за презентирането им пред жури.

След кампуса е предвиден демонстрационен ден, по време на който бизнес идеите на участниците ще бъдат оценени от независимо жури, съставено от експерти в областта.

Конкурсът ще приключи с церемония по награждаване. По време на събитието ще бъдат отличени първите три най-добри бизнес идеи, които ще получат парични награди, предоставени от спонсорите на инициативата – Пристанище Бургас ЕАД и КРИБ-Бургас.

Отборите, заели първите шест места, ще бъдат включени в инкубационна програма, подпомагаща успешното реализиране на техните бизнес концепции и превръщането им в стартъпи с висок потенциал за пазарна реализация.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ