24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Въпреки протестите: Започва ремонтът на театър “София”

Планираните дейности ще нарушат автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм, алармират от САБ

Въпреки протестите на граждански и професионални организациия срещу ремонтът на театър “София”, той все пак се случва. Сградата вече е оградена, а строителните дейности започват. Стойността на реконструкцията е над 10 млн. лева и за нея е осигурено финансиране от ЕС, но начинът, по който ще се направи, среща недоволство от месеци.

Това е началото на края на един от най-забележителните паметници на следвоенния архитектурен модернизъм! Започва безумният ремонт на театър “София” и за последно виждаме фасадата на емблематичната сграда в нейния оригинален вид, преди да бъде покрита със скеле и безмилостно разрушена с къртач. Положихме огромни усилия да вразумим общината, като организирахме множество срещи с най-изтъкнатите експерти по опазване на културното наследство. Въпреки тяхното категорично мнение против този ремонт, усвояването на милиони се оказа по-важно за управляващите в София. А сега следват “видими резултати” – топлоизолация, стъклена пирамида, PVC дограма и милиони усвоени евросредства за “енергийна ефективност”, написаха от “Спаси София” във Facebook.

Припомняме, че преди няколко месеца от Съюза на архитектите в България разпространиха становище относно намеренията на Столична община да прави значителни намеси по фасадата и интериора на културната институция. Особено впечатляващо бе решението пластичните релефи по фасадите да “потънат” поради облицоването на плоските части с топлоизолация.

Неприемливи са и промените, които са замислени в материалите и в отделни елементи на интериора – настилки, окачени тавани и др. Трябва да е ясно, че сградата на театъра се отличава, освен с ярка индивидуалност, и с голямо художествено единство между външен и вътрешен образ. Недообмислени, макар и частични, промени ще нарушат автентичността на художествения образ… Замисленият ремонт ще наруши автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм”, се казва в становището, подписано от председателя на САБ арх. Тодор Булев. Писмото бе адресирано и до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Негативно мнение относно ремонта на театър “София” изразиха и експертите от столичното общинско предприятие “Софияплан”. Дадените препоръки се фокусират върху намесите в екстериора и интериора на сградата, като на първо място е посочена необходимостта да се преработи решението за енергоефективни мерки с топлоизолация отвътре за цялата сграда без демонтаж на съществуващите каменна фасадна облицовка и каменна художествено-пластична декорация.

Отрицателно бе и становището на дружество “Архитектурно наследство” към САБ. Столична община отговори на критиките със среща на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош, който е възложител на ремонта, с екипа на театър “София”. На срещата стана ясно, че директорът Ириней Константинов няма намерение да спира строителните работи.

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ