13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Възрожденски къщи в Стария Пловдив стават дегустационни за вино

В Пловдив днес стартира 12-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“. Възрожденските къщи в Стария град отварят врати за дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

„Дефиле на младото вино“ е сред най-мащабните туристически събития в България и Пловдив. Фестивалът развива и популяризира винения и културно-историческия туризъм. Събитието е част от националния туристически календар.

Откриването на „фестивала по традиция е с Дионисиево шествие от площада пред общината. То ще тръгне в 13 часа към началото на Стария град, където в 14 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба “Вила Юстина”. Винените дегустации ще продължат до 18 часа днес, а в събота и неделя те ще са от 11 до 18 и от 11 до 17 часа.

Участниците във фестивала са 51, от които 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те ще  се представят в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – новореставрираната къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите ще има насочващи маркери към всички фестивални локации.

За първа година и Министерство на туризма е партньор на „Дефиле на младото вино“, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на Балабановата къща.

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

 

Related Articles

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ