10 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Включват над 14 000 имота във Варна в канализационна мрежа

Проектът е на стойност 138,4 милиона лева

С нов мащабен проект „ВиК“ – Варна ще присъедини към канализационната мрежа още над 14 000 имота в селищни образувания край града. Средствата, в размер на 138,4 милиона лева, са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“. Това съобщи зам.-управителят на дружеството Михаил Маринов, цитиран от БТА – Варна.

Освен създаване на канализационна мрежа в зони, които са на септични ями, и довеждащи колектори, проектът предвижда и изграждане и реконструкция на над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи. Реализацията му ще затрудни движението в града, тъй като предвижда и оправянето на водопровода по един от най-натоварените булеварди – „Христо Смирненски“. В рамките на строителните дейности ще има и смущения във водоподаването, допълни Маринов.

Ръководителят на проекта Сава Коев посочи, че освен за подобряване на услугите за клиентите на дружеството, инвестицията ще допринесе и за решаване на проблемите с качеството на водите в зоната на Офицерския плаж и във Варненското езеро. Предвижда се загубите на вода на фирмата да намалеят с между 3 и 5 процента.

Проблемът е, че проектът бе одобрен преди две години, но поради ред обективни причини не стартира веднага, а заради инфлацията строителните дейности поскъпнаха много, каза още Маринов. По думите му по Оперативната програма е предвидена индексация на договорите с изпълнителите в рамките на 15 процента, но тя би трябвало да бъде поне 45 на сто. Как ще бъдат осигурени всички нужни средства, ще се решава на ниво държава и ЕК, обясни Маринов.

Кметът на Варна Иван Портних припомни, че живеещите в селищните образувания чакат канализация от десетилетия. Той увери, че след като строителните приключат с изпълнението на проекта, ще се мисли за асфалтиране на улиците. Междувременно общината ще поеме изцяло ремонта на бул. „Христо Смирненски“, ул. „Прилеп“ и други улици, където предстои да се работи.

Първата копка по проекта бе направена в село Каменар, където ще бъде изградена канализационна мрежа и довеждащ колектор. През следващата седмица ще стартира и реалната работа в част от селищните образувания. С изпълнението на проекта са ангажирани два консорциума, в които влизат общо 5 фирми. Строителният надзор ще бъде ангажимент също на обединение от 2 компании. Първите етапи от проекта трябва да приключат до края на 2023 година.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ