6 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Високите цени на тока извадиха бизнеса на протест

Бизнесът и синдикатите излязоха на протест заради рекордните цени на тока. Те настояват за спешни мерки от страна на държавата и компенсации за засегнатите.

Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов, ако държавата не се намеси, икономиката на България на практика ще спре.„В безпрецедентна ситуация сме, цената на електричеството се покачи 4 пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван”, коментира Иванов, пред Нова тв.

Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са 2 пъти по-високи отколкото сметките за септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко 3 пъти по-високи. Това са непосилни сметки. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира”, заяви Иванов. Според него проблемите са общоевропейски.

В системата има дружества, които генерират по-голяма от очакваното печалба. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант”, смята Иванов. Според него има варианти, които да постигнат балансираност, но трябват по-големи усилия от всички участници в процеса.

От АИКБ очакват мерките, които ще бъдат обявени в сряда. „Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия период – август, септември, октомври, където сметките вече са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вариант за намаляване на надплатеното е компенсация. Трябва в тази посока да се мисли”, коментират от организацията.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ