22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

България и Азербайджан обмениха ноу-хау в енергийната ефективност на сгради

Опита на страната ни във финансирането и прилагането на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради представиха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева и директорът на дирекция „Жилищна политика“ Добромир Василев пред делегация от Азербайджан.

От азерска страна в срещата участваха представили на министерствата на икономиката и на енергетиката и на Държавна агенция „Възобновяеми енергийни източници“ към Министерството на енергетиката.

В Азербайджан се работи по проект за създаване на Национален фонд за енергийна ефективност и изготвяне на Пътна карта за национална програма за реновация на сградния фонд. Затова делегацията е на посещение в България за да се запознае с прилаганите у нас практики в областта на енергийната ефективност в жилищните сгради.

Фокус в дискусията беше процесът на финансиране, кандидатстване и критериите за оценка на проектни предложения.

Зам.-министър Бонева запозна присъстващите с текущата процедура за енергийно обновяване на жилищния фонд по Националния план за възстановяване и устойчивост. Получените около 3000 предложения в първия етап на процедурата по НПВУ се оценяват, информира тя. Заместник-регионалният министър сподели, че същевременно се работи по създаването на схема с 20% самоучастие на собствениците на жилища, като държавата им окаже подкрепа за отпускане на нисколихвени кредити.

Related Articles

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ