17 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Велико Търново става център на честванията, посветени на Деня на Независимостта

Велико Търново става национален център на честването на 113-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в Старата столица. По традиция почитането на едно от най-значимите в новата българска история събития ще се състои с поредица от събития и ритуали, организирани съобразно действащите противоепидемични мерки.
Празничната програма започва със Света литургия, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий в черквата „Свети Четиридесет мъченици“. Началото на службата е в 7,30 ч. В двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта, ще бъде пресъздадено и възвестяването на голямото събитие с царския манифест на Фердинанд.
В 10,30 ч. на Двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. По традиция от Двореца ще прозвучи и празничното слово на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Отслужен ще бъде празничен благослов. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.
В 11,30 ч. от площад „Цар Асен I“ пред Царевец до паметника „Майка България“ ще премине дефилие на военни оркестри. Почетена ще бъде и паметта на бележитите българи, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чийто символ е паметникът „Майка България“.
Заради противоепидемичните мерки Тържествената заря-проверка тази година няма да се състои.
Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 20,15 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I”.
В 21,00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.
Организаторите от Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“, Регионален исторически музей и Великотърновска Света митрополия уточняват, че през целия ден на 22 септември великотърновци и гостите на града могат да почетат Независимостта, поставяйки цветя както на Пирамидата на Царевец, така и на паметниците на българските герои.
В навечерието на Независимостта ще се състои празничен шоу-спектакъл на военните оркестри. Концертът е от 19,00 ч. на 21 септември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Входът е свободен.
Съпътстващо събитие е и Детска анимация на National Geographic Kids, което ще се проведе в парк „Марно поле“ от 11,00 до 18,00 ч. навръх 22 септември.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ