9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Вдигат паметник на първия български фотограф в историческата зона на Самоков

Скулпторите Маргарита Иванова и Спас Киричев представиха творческата си концепция за паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков.

Тази година се навършват 200 години от рождението на Карастоянов. Паметникът ще представлява неговата фигура с фотоапарат, като това е визията от най-известната снимка на фотографа. Зад него ще бъде поставено пано от направените от Карастоянов снимки на Левски и други знакови лица от българската история. Елементите в композицията ще наподобяват фотографски плаки с релеф.

В община Самоков бяха обсъдени стъпките за реализиране на концепцията за паметника. Идеята е по ул. „Цар Борис III””, която е историческата зона на града, да бъдат оформени пространства с паметници на известни самоковци. Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където в приземния етаж ще се оформи автентично възрожденско фотографско ателие.

Самият паметник ще бъде позициониран пред Чорбаджийската фурна. Подготвя се цялостна концепция за оформяне на пространството, което включва вертикална планировка, озеленяване и кътове за отдих.

Снимки: Община Самоков

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ