25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

По европроект: Доставят нови тролейбуси и електробуси в София

Столичният общински съвет (СОС) ще гласува на заседанието си (на 24 март) отпускането на 17 млн. лв. от бюджета на Столичната община за разплащане на разходи по европроект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“, съобщават от пресцентъра на съвета.

Проектът е на обща стойност 107, 8 млн. лв. Той включва доставката на 30 нови нископодови съчленени тролейбуса и 30 нови бързозарядни електробуса с 10 зарядни станции. Към дейностите са предвидени реконструкция на три токоизправителни станции и изграждане на нови комплектни трансформаторни постове за осигуряване нормалната експлоатация на превозните средства.

В доклада на общинския съветник Карлос Контрера и заместник-кмета по финанси Дончо Барбалов се посочва, че предвиденото безвъзмездно европейско финансиране по проекта може да бъде получено от бенефициента след приключването на всички дейности по проекта. Това се очаква да стане през втората половина на 2023 година.

За да реализира поетите финансови ангажименти и да плати за извършените дейности по настоящите договори „Столичен електротранспорт” ЕАД се нуждае от допълнителни оборотни средства, с които към момента не разполага. В тази връзка се предлага Столична община да осигури необходимото финансиране за покриване на допустимите разходи по проекта, преди те да бъдат възстановени от Управляващия орган на ОПОС.

С отпуснатия заем ще се плати доставката на четири нископодови бързозарядни електробуси и три зарядни станции и специализирано оборудване към тях. Отпуснатите средства трябва да бъдат възстановени след извършване на окончателните плащания от страна на УО на ОПОС 2014-2020 г., но не по-късно от края на 2023 година.

Related Articles

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ