15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Български архитект проектира град на Марс

Български архитект е проектирал град на Марс. Концепцията на арх.Калина Калчева от Варна е допусната до полуфинал в конкурс на НАСА – Jet Propulsion Laboratory и Мars Society.

В надпреварата са участвали 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. 10 екипа и 100 участници в тях се състезават за финала, на който ще останат само 30 участници. Кои са те ще стане ясно в края на януари 2021 г.

Космическият град „Марс 25″ представлява съоръжение с надуваема структура и скеле от сплави и материали, използвани в ракетостроенето. След като компонентите бъдат транспортирани, съоръжението ще отвори, а вътре ще се създаде изкуствена среда“, обясни концепцията си пред БНР арх.Калчева.

    

С тематичната разработка за Марс Калина Калчева се дипломира във ВСУ „Черноризец Храбър“ през 2019 г. Нейни научни ръководители са били доц. д-р Янко Милев и доц. д-р Николай Нинов. Варненката е работила по проекта 6 г., като последните три съвместно с доц. д-р Явор Шопов от СУ „Климент Охридски“, който е част от университетски център за космически изследвания и технологии.

Арх. Калчева е поканена да се включи в 3-месечно обучение на Марс Юнивърсити в Калифорния. Там се обединяват студенти, изследователи и професионалисти от мултидисциплинарни области и учебни програми, за да ускорят процеса на заселване на хора на Марс.

 

Related Articles

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ