12 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

10 български града се обединиха в борбата за по-чист въздух

Представители на граждански сдружения от различни части на страната с опит в борбата за по-добро качество на въздуха учредиха националното обединение за чист въздух “Дишай, България”.

Според данни на Световната здравна организация над 97% от българите са изложени на ефектите на замърсения въздух, било то от индустрия, транспорт, битово отопление или друг тип изгаряне. “Дишай, България” ще помогне да се координират усилията на неправителствения сектор в областта и да се повишат експертизата и ефективността на действията и подкрепата на местните общности в усилията им за постигане на по-чиста и здравословна среда на живот по места и в страната като цяло.

Учредяващите организации са от 10 ключови града, имащи проблем със замърсяването на въздуха – София, Пловдив, Русе, Девня, Благоевград, Велико Търново, Димитровград, Перник, Павликени, Сухиндол, като вече има изявен интерес и за присъединяването на още членове.

ЦЕЛИТЕ

Освен за изготвяне на програми за качество на въздуха, сред целите, които си поставя обединението са:

  • – Подобряване на системата за мониторинг на качество на въздуха, Ускоряването на програмите за подмяна на отоплението на дърва и въглища в бита с екологични алтернативи и декарбонизация на отоплението,
  • – Ускоряването на процесите за насърчаване на алтернативна и устойчива градска мобилност и декарбонизация на транспорта.
  • – Ефективен контрол върху работата на замърсяващите въздуха индустриалните инсталации, както и не на последно място – Прекратяването на изгарянето на отпадъци в индустрията и бита и изгарянето на биомаса в ТЕЦ.

“Дишай, България” ще работи и за реален контрол върху емисиите и миризмите, отделяни от животновъдните и преработващите животински и растителни продукти индустрии и ще търси адекватни санкции за нарушителите на всички разпоредби, свързани с осигуряването на чистотата на въздуха в България.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ