7 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

България ще разполага с 1,178 млрд. евро за областите, засегнати от Зелената сделка

Страната ни ще разполага с 1.178 млрд. евро от Механизма за справедлив преход (МСП) на ЕК за финансиране на проекти в областите на страната, засегнати от изпълнението на Зелената европейска сделка за намаляване на вредните емисии и прехода към неутрална по отношение на климата икономика. Към тези средства се предвижда и възможност за допълващо кредитно финансиране на национално ниво за изпълнение на различни мерки.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова на онлайн дискусия „Energy Managers’ Forum – Регионални планове за справедлив преход“.

Николова отбеляза, че Фондът е ключов инструмент, гарантиращ, че преходът към неутрална по отношение на климата икономика се осъществява по справедлив начин в държавите-членки. Той ще финансира региони на ниво NUTS 3 (области) или части от тях, на база териториални планове за справедлив преход, които ще се одобряват от ЕК и ще са обвързани с националните планове за енергетика и климат. Плановете ще станат елемент от Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2020-2027 г., като отделен приоритет.

Към момента е възложено изготвянето на три плана за българските области, в които основната промишленост е добив на въглища и производството на електроенергия от тях. Подготвят се стъпките и за изготвянето на териториални планове за още 5 области в страната.

Планът за всеки регион следва да представя социалните, икономически и екологични предизвикателства и да идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда при отчитане на спецификите. Изготвянето и прилагането им предвижда активното участие на местните, регионални и национални заинтересовани страни на принципа „отдолу-нагоре“ и ще включват ясни акценти и мерки, водещи до развитие на територията, нейната социална, икономическа и енергийна трансформация.

Териториалните планове ще са основен акцент по отношение на стратегическото планиране на средствата, с които ще разполагаме. Целта е да дадем възможности за всички територии, които са засегнати, ще намерим и подходящите финансови механизми, с които да стимулираме и бизнеса, за да допринесе и той за постигане на целите“, отбеляза зам.-министър Николова.

Деница Николова посочи още, че друга ключова мярка, която МРРБ ще изпълнява, е Националният план за възстановяване и устойчивост с ресурс от над 3 млрд.лв. за постигане на дългосрочна визия и реформа в изпълнението на политики за енергийна ефективност във всички аспекти – жилищни, обществени и индустриални сгради, подмяна на улично осветление и др.

Тези два важни инструмента ще допринесат значително за провеждането на регионална политика, фокусирана върху територията и нейната специфика, и трансформиране на икономиката в посока ниско въглеродни икономически дейности, опазване на околната среда и приноса на страната ни за зелената сделка“, коментира още Николова.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ