15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

България е в средата на европейска класация за ръст на имотния пазар

България е на 28-о място сред 56 страни в света по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, показват данни на консултантска компания. През предходното тримесечие страната ни заемаше 18-о място в класацията. За шестте месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна база е отчетен ръст от 1,2%.

Турция оглавява класацията с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна база, но при инфлация около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет на класацията, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре, посочват от консултантската компания.

Люксембург е на второ място с годишен ръст на цените на жилищата от 13,9%, а третото място заема Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. В топ десет влизат и Чехия, Латвия и Хърватия.

 

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ