19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

През април: Подписват споразумението за трети мост над Дунав при Русе – Гюргево

Очаква се през април България и Румъния да подпишат споразумение за строителство на нов мост при Русе – Гюргево. Това съобщи министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов в отговор на въпроси, свързани с перспективите за подобряване на транспортната свързаност между България и Румъния, както и на тази между Северна и Южна България в района на Айтос.

В момента експерти от България и Румъния активно работят по съдържанието на документа, уточни вицепремиерът. Новият мост над Дунав при Русе ще облекчи значително интензивното движение на леки и тежкотоварни автомобили по транспортния коридор. Освен това ще се явява и начална точка на магистралата „Русе – Велико Търново“.

„С подписване на междуправителственото споразумение за изграждане на втори мост между Русе и Гюргево, ще се даде „зелена светлина“ и за този инфраструктурен проект, който е част от стратегическия транспортен коридор от румънската столица през България до Александруполис в Гърция“, отбеляза министър Караджов.

Той обърна внимание, че планирането на строителство на мостове в гранични зони става само въз основа на сключени междудържавни споразумения. Затова процедурите по извършване на предпроектните проучвания ще бъдат стартирани след подписване на споразумението. Източниците на финансиране ще бъдат установени в рамките на проучванията. „Може да бъде финансирано както от бюджета, така и с евросредства. Освен това, партньорството по европейските програми също стои на масата, както и инструмента Connecting Europe, по което да получим допълнително финансиране“, коментира Караджов.

Related Articles

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ