15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

„Булгаргаз“ очаква интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация до юли

Газовата връзка между Гърция и България се очаква да бъде въведена в експлоатация най-късно на първи юли, обявиха от Съвета на директорите на „Булгаргаз“.

Тогава изтича срокът на временните договорености с азерския доставчик, които позволяват на България да получава природен газ от Азербайджан през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА.

Азерската позиция остава, че трасето за доставка съгласно договора е само едно – газопроводът IGB. Без временните договорености Баку можеше да активира наказателна клауза и да принуди „Булгаргаз“ да плаща санкции от десетки милиони долари месечно, сочат от компанията.

От „Булгаргаз“ предупреждават, че „всяко (поредно) отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори“ с азерската компания за доставка по алтернативния газопровод. И призовават, в случай на поредно забавяне, за спешно провеждане на преговори „с решителна подкрепа на политическо ниво“ за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан.

 

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ