13 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Електронна система за адресна регистрация заработи в София

Услугата отнема на гражданите броени минути

София вече разполага с Електронна система за адресна регистрация, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Услугата вече е напълно дигитализирана за всички 24 района на столицата.

„Смяната на адресна регистрация отнема около 10 минути и изисква облачен електронен подпис, предоставян от някои компании, одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията“.

Това обяснява зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов. Допълва, че са нужни и законови промени обаче. С тях ще отпадне изискването за снимка; сканирано копие на нотариален акт; декларация за съгласие. По думите му това са ненужни за тези цели вече документи. С оптимизацията на законодателната рамка множество процеси по услуги, предоставяни от община за гражданите, ще се случват още по-бързо и ефективно“, уточни той.

„Голямото предизвикателство пред Столична община е през следващите години да свържат всички електронни услуги, които предлага, в една обща рамка“.

Това каза още зам.-кметът по дигитализацията и допълни, че това е заложено в Стратегията за дигитална трансформация на София, която е приета през 2020 и има 7-годишен хоризонт.

Пилотното поетапно въвеждане на електронна адресна регистрация в различни райони започна през лятото на миналата година.

Данните показват, че направените досега електронни заявки през новата система са няколко пъти повече, отколкото тези в цялата община за последните 6 години.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ