18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Областната управа на Пловдив изгражда собствен соларен парк

Областната управа на Пловдив да бъде първата сграда на държавна администрация в областта със соларна централа за собствени нужди и 2 броя зарядни станции за електроавтомобили. Едната от тези станции ще бъде в подземието на Областната администрация, другата – на улица “Младежка” – безплатна, на разположение на гражданите и захранена със “зелен” ток.

Това е намерението на областния управител на област Пловдив Йордан Иванов, който обяви, че започва работа по реализирането му. Инициативата е в отговор на драстичния скок на цените на тока в последните месеци и избраният от Иванов подход да търси дългосрочно, финансово обосновано решение на проблема с разходите за електроенергия на институцията.

За последните 12 месеца Областна администрация – Пловдив плаща средномесечно по 8360 лв. за електричество. Част от сметката е и заради нецелесъобразно ползване – например не са подменени всички осветителни тела с LED. Още тази седмица областният управител ще възложи това да се случи в най-кратък срок.

“Но освен че имаме високи сметки за ток, имаме и свободен покрив с площ над 1 декар. Без да чакаме Националния план за възстановяване и европейско финансиране, защото това ще отнеме време, започваме работа по изграждане на Фотоволтаична инсталация за собствени нужди без отдаване на енергия в мрежата. Идеята е централата да е с мощност 70 kWp и разположена върху площ от 600 кв. м,”, обяви Йордан Иванов.

Администрацията стартира изготвяне на техническата спецификация за обществената поръчка за избор на изпълнител на инвестицията. Ще бъде обявена прозрачна, публична и състезателна процедура за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки.

Ще бъде отправено искане към Министерския съвет за одобрение на заем за изграждане на соларната централа и ще бъдат проучени възможностите за финансиране. Договорът с бъдещ изпълнител ще влезе в сила, когато има осигурено финансиране.

В резултат – Областната администрация ще спести разходи за електроенергия – тоест ще спести пари на бюджета, ще придобие дългосрочен актив, ще е енергийно независима в бъдеще и няма да има проблем при ново поскъпване на енергията. И още нещо важно –Областната администрация ще влезе в крак с 21 век – векът на “зелените” решения в полза на природата, чистия въздух и пестенето на ресурси”, обясни областният управител на Пловдив област.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ