15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Министър Виолета Комитова: Инженерингът оскъпява строителството

Инженерингът (процедура, при която една и съща фирма проектира и строи даден обект) не трябва да се прилага при строителството на пътища и магистрали, а само при изграждането на уникални обекти, като например тунели. Това е метод, който оскъпява строителството, поражда корупционни практики и не гарантира качествено строителство. Порок, дълбоко залегнал в нашите строителни процеси – всичко да се прави на инженеринг. Това каза в предаването „Студио Хъ“ на телевизия 7/8, с водещ Тошко Йорданов, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Тя изрази мнение, че строителството на инженеринг крие риск от надписване на сметките за даден обект, защото строителната фирма определя колко и какви строителни материали и дейности ще има в проекта.

Министърът отбеляза, че ако за изработването на проекта за даден обект се обяви обществена поръчка и се избере независим проектант той ще заложи по-точни параметри за обема дейности, материали, както и цена. Според министър Комитова, за да се подобри качеството на пътните обекти, както и да се постигне конкурентна цена на строителството, трябва да се променят процедурите така, че да има три обществени поръчки за един обект – за проектант, за надзор и изпълнител. Така ще се знае предварително колко материали ще са нужни и цената. Това ще позволи фирмите да се състезават при равни условия и честна процедура, в която ще предложат реални цени, време за реализация и иновации. „Тогава можем да сравняваме офертите, така ще постигнем по-добра цена, по-добър срок и добри решения. Това е свободна конкуренция“, коментира арх. Комитова. Според нея оттам ще дойде по-доброто качество на обектите, ще се премахнат корупционните практики и ще имаме строителен продукт, постигнат на най-добра цена за съответния момент.

Тя даде пример, че ако „Автомагистрали“ бе възложила подобни процедури за укрепването на 84 свлачища в страната е щяло да се явят 84 проектантски фирми, по толкова надзорни и строителни компании, които да се състезават с 84 проекта. Вместо това дружеството е избрало 25 фирми по неясни критерии, на които без проект и без разрешение за строеж е платило авансови средства в размер на милиони лева.

 

Related Articles

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ