13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Планират нова трамвайна линия в София

Нова трамвайна линия – номер 15, между столичните квартали “Бъкстон” и “Хладилника” предлагат зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов и общински съветници. Тя ще подсили две от най-натоварените трамвайни линии в града – 5 и 10, които, заради добрата си скорост и честите интервали, привличат все повече пътници.

“Трамвайният коридор на бул. “Цар Борис” III е доказано най-бързата връзка с центъра за всички квартали по протежението му, а в началото на годината времето за пътуване беше намалено с около 30%, с което успяхме да привлечем още пътници. Затова предлагаме нова линия 15, с която целим да намалим интервалите, да подобрим комфорта на пътниците и да осигурим нови директни връзки за гражданите”, аргументира идеята зам.-кметът инж. Павлов.

Вносителите на доклада подчертават, че по данни от електронната система, трамваи 10 и 18 също са запълнени, тъй като осигуряват връзка за жителите на кварталите “Лозенец“, “Хладилника” и “Кръстова вада” с центъра и обслужват натоварената улица “Граф Игнатиев”.

“С трамвайна линия 15 обединяваме два от трите най-натоварени трамвайни коридора в целия град и възстановяваме липсващата директна връзка между бул. “Цар Борис III” и ул. “Граф Игнатиев”, която исторически винаги е била търсена, но беше прекъсната преди десетина години”, заяви Борис Бонев.

Разписанието на новата линия ще бъде синхронизирано с линии 4 и 5, като така се осигуряват равномерни интервали на движение под 3 минути по бул. “Цар Борис III”.

Related Articles

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ