19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Евростат: България е най-нещастна, Австрия – най-щастлива

Изненада! Германците, също като нас, са в дъното на класацията по радост от живота

Излязоха резултатите от ежегодната статистика за щастие на Евростат. Всяка година официалната статистическа агенция на Европейския съюз, измерва усещането за щастие на нациите в тази общност.

Тази година първото място е за Австрия. Австрийците са признали, че живеят щастливо. Анкетата сред германските граждани пък показва, че те са доста по-малко щастливи от предходната година.

Сред най-доволните от битието си са поляците и румънците, които заедно с австрийците са в първата тройка щастливци. В другия край на скалата са жителите на Германия – предпоследно място и България – последно място по щастие. Австрия не е за първи път начело на списъка. Жителите й дадоха средна оценка на нивата на щастие – 8. Доста по-бедните нации като Румъния и Полша обаче също са в челната тройка, което навежда на мисълта, че повече пари не означава непременно повече щастие. Вероятно за все по пълното удовлетворение на човека от живота са важни показатели като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение, система на здравеопазване и др.

Данните от проучването сочат, че вече не е в сила социалното клише – колкото по-богата е страната, толкова по-щастливи са хората. Германия е на предпоследно място според нагласите на анкетираните, въпреки че страната е сред най-мощните икономики в евросъюза.

Статистическите данни не могат да обяснят защо хората са по-малко щастливи от предходната година, те показват нарастващо помрачаване на колективното германско настроение. В проучване, публикувано от институт „Rheingold“, се казва, че хората, „затормозени от безпокойство“, съставляват 20% от анкетираните германци, а други 9% са класифицирани като „незаинтересовани и затворени“.

Данните на Евростат сочат още, че хората между 16 и 29 години в държавите от ЕС имат по-висока удовлетвореност от живота в сравнение с тези на възраст над 65 години. Обратният модел се наблюдава само в Дания, Швеция, Ирландия, Холандия, Люксембург и Финландия.

Мястото, където живеете, също има значение. В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения градските жители казват, че са по-удовлетворени от живота.

Проучването сочи, че домакинствата с деца са най-щастливи, докато тези от един човек, са най-малко щастливи. Това е характерно за Европа, уточняват експертите, тъй като изследванията, направени на други континенти, са установили обратното. Това е тенденция, която вероятно ще бъде последвана от Европа в близко бъдеще.

Related Articles

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ