15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Архитекти и дизайнери дискутират съвременното градско осветление и обзавеждане

На 28 септември в София ще се състои първата тематична дискусия на новата платформа DESIGN FACTOR{Y} за обмен на опит в сферата на архитектурата и дизайна. Фокус на инициативите от програмата на форума са теми, свързани с качеството на градските пространства и съвременните стандарти в дизайна на публичната среда у нас.

Тема на първото събитие е Градско осветление и обзавеждане. В него ще бъдат представени добри проекти от България в презентации от техните създатели и проектанти.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков ще коментира Наредбата за градската среда и заедно с участниците във форума ще обсъдят подготвяния проект на Стандарт за градски мебели в София. Водещи компании ще представят впечатляващи примери от международната практика за осветлението в градската среда. Сред добрите практики от България, които са включени в програмата на дискусията са площада на гр. Царево, централната част на Враца, проекти от Варна и Бургас.

Събитието ще се проведе в сградата на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2. Специално за повода тя ще бъде преобразена с инсталации на съвременно осветление и обзавеждане. Идеята е да се подчертае необходимостта от знание и отношение за представянето и развитието на културното наследство и публичните сгради и пространства.

DESIGN FACTOR{Y} се организира от Двигателя за градско развитие „Градоскоп“ – платформа от събития и инициативи, които събират и развиват общностите, за които качеството и естетиката на градската среда са важен елемент от развитието на населените места.

Партньори на събитието са НСОРБ, Камара на архитектите в България (КАБ), Съюз на урбанистите в България (СУБ), PlaceMake и др. Събитието е с вход свободен и безплатен стрийминг за професионалисти и студенти в цялата страна.

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ