18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Археолози докладваха последните си открития от кастела Алмус и Рациария

Археолози се събираха на научна конференция в Лом. На нея те отчетоха преминалото археологическо лято и докладваха последните си открития, направени при разкопки през изминалите месеци, информираха от Историческия музей в града. Форумът е организиран от музея в чест на неговата 95-годишнина и от общината.

Изнесени бяха факти за находките в късноримския кастела Алмус в град Лом, в римския град Рациария край видинското село Арчар, както и за последните проучвания в местността „Градище“ при Враца.

За живота в римската провинция Крайбрежна Дакия информираха ръководителите на разкопките Валери Стоичков, доц. Здравко Димитров, доц Иво Топалилов, Нарцис Торбов.

В конференцията взеха участие учени от БАН и СУ „Климент Охридски“. След срещата участниците във форума посетиха разкопките в кастела Алмус, в който преди дни бе открито малко златно съкровище.

Related Articles

Благоустрояват общинския парк в Джебел

Общинският парк „Горичката“ в град Джебел ще бъде изцяло обновен, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Проектът предвижда изграждане на пътеки с настилка от асфалтобетон...

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ