21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

АПИ: Републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане

От 11 ноември e въведено зимното поддържане за републиканските пътища. Въпреки че в момента температурите са високи Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

По опорните пунктове се доставят инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките. В края на ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н., каквито се предприемат всяка година. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и др. По райони от областните пътни управления инспекции ще се извършват всеки месец.

Related Articles

Благоустрояват общинския парк в Джебел

Общинският парк „Горичката“ в град Джебел ще бъде изцяло обновен, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Проектът предвижда изграждане на пътеки с настилка от асфалтобетон...

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ