Навигатор Home » Екология »  ЗА КОМУНАЛНИ НУЖДИ Общини купуват модерна техника с пари от Европа

 ЗА КОМУНАЛНИ НУЖДИ Общини купуват модерна техника с пари от Европа 

11--Interreg-Belograd4ik_tehnika

 

Цвета ИВАНОВА

Две общини във Видинска област ще допълнят и обновят техниката на своите комунални стопанства. Това става с проекти, финансирани от Европейската програма „Интеррег”.

Така общината в Кула ще разполага с нова техника за управление на отпадъците, съобщи кметът Владимир Владимиров. Тя очаква нов сметосъбирачен автомобил, 350 съда за смет, както и 20 компостера. Доставката им става по проект „Чист и зелен живот”. Партньор на Кула е общината в сръбския град Княжевац. Финансирането се осигурява от трансграничната програма „България – Сърбия“, а стойността му е 586 958 евро.

С трансграничен проект и общината в Белоградчик си осигурява модерна техника за справяне с бедствени ситуации. Денонощията без ток заради труден достъп до аварирали жици по електрическите стълбове при лошо време вече остават в миналото, похвали се кметът Борис Николов. Заради такива аварии през зимата на 2015 г. градът живя без електричество близо 10 дни. До местата на повредите по електропроводите и водопровода зиме ще се стига с моторна шейна, а лете – с високопроходима машина.

По проекта на общината партньор е румънският град Дробета Турну Северин.

Белоградчик ще получи и багер товарач, мощен трактор, товарачна платформа с кофа и снегорин, моторна шейна, резачки, пожарна кола с малък обем, самосвал, автовишка, храсторези и машина за раздробяване на дървесина, прикачен инвентар към основните машини, който ще се използва за преодоляване на последиците от бури, ледоходи, проливни дъждове и дълбоки снегове. И този проект се финансира от Европейската програма „Интеррег” – България – Румъния. Стойността му е 1 175 000 евро. С подобна техника ще се снабди и румънската община, което ще осигури на трансграничния регион бързо преодоляване на щетите от всякакъв вид бедствия, допълни Борис Николов.

Добавете коментар