Арх. Диана Чолакова, член на РК на КАБ – Бургас:

Велоалеите да бъдат изнесени от тези зони

8-9-1Централните градски части се обновяват, но с опити за ограничение на най-съществената им част – зелените площи. Поставянето на саксии не решава въпроса със зеленината. Не приемам и велоалеите да преминават през тези зони. Те са пешеходни и велоалеите нарушават целостта им. Добре е да бъдат търсени други маршрути за колелетата.

Според мен липсват и специални материали за настилки на централните градски зони. Те трябва да се отличават от тези по улиците. Не се отличава и тяхното обзавеждане – пейки, кошчета за боклук, рекламни материали.

В Бургас се обнови централният градски площад, „Александровска”, сега „Богориди”. Забелязвам същото – ограничение на зелените площи. По „Александровска” се подготвя велоалея, в чието съществуване на това място аз не съм убедена. Проектантите казват: така искат инвеститорите. Затова е добре да се контактува с гражданите и да се чуе тяхното мнение преди началото на проектирането.

Назрява и проблемът за паметниците на градското парково изкуство. В Бургас имаме само един – морската градина. Тя бе обновена, но намесата според мен не бе удачна. Унищожават се ценни дървета, бяха изрязани лошо.

Арх. Драгомир Антонов, член на РК на КАБ – Хасково:

Да се бяга от унифицирането с разнообразни строителни материали

8-9-2Почти всички общини обновяват или вече са обновили централните си градски части. За тях това е приоритет, защото те дават облик на градовете. Има добри решения, но и несполучливи. Като ландшафтен архитект това ме интересува. Общо взето, площадите стават еднообразни, градовете заприличват един на друг. Причината са еднаквите строителни материали, които се използват.

Хасково е изключение в това отношение. Цялата централна градска част е реконструирана много сполучливо. Тя променя вида на града, дава представа за качеството на живот в него. Няма направени самоцелно детайли като велоалеи. Вложени са устойчиви материали. Но оттук нататък важно е поддържането на вече модернизираните централни градски части.

8-9-new

Арх. Велина Симеонова, член на РК на КАБ – Стара Загора:

Много важно е да се увеличава зеленината

Напоследък градовете обновяват централните си площади и пешеходни зони със средства от европейските програми. Много от площадите не са ремонтирани от десетилетия, тъй като тези дейности са скъпи, а собствени средства те нямаха. Това е положително решение, защото променя визията на градовете, а това е важно за жителите им.

В Стара Загора сега се реконструират централният градски площад и парк „Аязмото”. Проектите са добри, но строителните работи са още в началото и не мога да кажа какво ще се получи. При тези обновления се подменят настилките, изграждат се кътове за отдих, детски площадки, правят се водни площи. Ако строителите си свършат качествено работата, то резултатът ще е добър. При реконструкцията на пешеходните зони е важно да се увеличава растителността. Стара Загора се нуждае от това, тъй като има квартали с междублокови пространства без нито едно дърво. Добре е настилките и другите детайли по площадите да се изпълняват от строителни фирми, но озеленяването да се възложи на специализирани за това фирми. Преобладава практиката това да прави основният изпълнител, който често търси растителност на ниска цена.

8-9-new.3Видът на централните градски части зависи от три фактора – добър проект, качествено изпълнение и редовно поддържане. Грижите за растителността трябва да са ежемесечни. А контролът е на общините. Те не трябва да смятат завършената реконструкция за край на грижите си за централните градски зони.


БАЛКАНСКИ AРХИТЕКТУРЕН ФОРУМ

Под патронажа и с участието на :

  • Международен съюз на архитектите- UIA
  • Министерство за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018
  • Министерство на регионалното развитие и благоустройството – МРРБ

 

ДИСКУСИЯ НА ТЕМА „БАЛКАНСКИЯТ ПОТЕНЦИАЛ”

Организатор: САБ

Уважаеми колеги, членове на САБ и КАБ,

Каним Ви да участвате в дискусия, посветена на интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз, която ще третира въпросите, свързани с развитието на региона, инфраструктурните проекти, положителните практики и опит, както и опасностите, които крие бързата индустриализация и урбанизация на територията.

В дискусията ще участва президентът на Международния съюз на архитектите Томас Воние (САЩ), ще присъстват представители на правителството и посланици на Балканските държави. Ще споделят мнението си с нас президентите на архитектурни организации от страните от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, както и президенти на архитектурни организации от другите Балкански страни. Ще обменим опит, ще създадем сътрудничества и ще подпишем Декларация, адресирана към европейските правителства и правителствата от Балканските страни, в която ще подчертаем активната позиция на архитектите по този толкова актуален въпрос и отговорната им роля в предстоящите процеси на Балканите. Ще потвърдим желанието си за партньорство с другите Балкански страни и ще актуализираме сътрудничеството си чрез Балканския архитектурен форум, който да стане приемник на учредената вече Балканска конференция под егидата на Международния съюз на архитектите и на ЮНЕСКО.

Дискусията ще се проведе на 18.03.2018 г. от 10:00 ч. в зала № 8 на НДК.


ПРОГРАМА


17.03.2018 – събота

Сутринта – Пристигане на чуждестранните участници

15:00-18:00 – Работна среща на всички Балкански делегации и президента на Международния съюз на архитектите (UIA) – зала № 7 на НДК – Закрито заседание

19:00 – Официална церемония за връчване на националната награда на САБ „АРХИТЕКТОН” и коктейл – зала № 1 на Централния дом на архитекта (ЦДА), ул. „Кракра” 11

18.03.2018 – неделя

9:00-10:00 – Регистрация на участниците в дискусията Балкански архитектурен форум – Национален дворец на културата, вход А 4 (контролиран достъп на входа)

10:00-13:00 – Официално откриване на Балканския архитектурен форум и Първа сесия на БАФ – зала № 8 на НДК

15:00-19:00 – Втора сесия на БАФ – зала № 8 НДК

20:00 – Коктейл за участниците в БАФ с песни и танци от Балканите – залите на ЦДА, ул. „Кракра” 11

19.03.2018 – понеделник

Връчване на официалната декларация на БАФ на правителството на РБългария. Заминаване на чуждестранните участници в БАФ

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си