Навигатор Home » Инфраструктура » Подписаха договорите за доизграждане на пречиствателната станция във Видин

Подписаха договорите за доизграждане на пречиствателната станция във Видин 

Кметът на Видин Огнян Ценков и представители на фирмите изпълнители подписаха договорите за доизграждане на пречиствателна станция край града

Цвета ИВАНОВА

Строителството на пречиствателната станция за отпадни води във Видин продължава, съобщиха от общината. То започна през 2013 г. и бе прекъснато на 15 март 2016 г. заради системно неизпълнение на договорените отношения от спечелилата обществената поръчка фирма ДЗЗД „Понс Вабат – Еко, Видин” – 2013.

Шестима кандидата се явиха на новия търг за избор на изпълнител. Между тях бяха „Главболгарстрой”, „Хидрострой”, „Обединение ГВВ Видин“, „Обединение „Гео Видин 2017” и др. Най-добра се оказа офертата на „Хидрострой”. Преди дни кметът на Видин Огнян Ценков подписа договор за доизграждане на пречиствателната станция с изпълнителния директор на „Хидрострой” Живко Недев. Строителният надзор е поверен на „Обединение ПСОВ – 2017”. От негова страна договорът бе подписан от Ботьо Табаков.

Предишният изпълнител е извършил само 20 процента от предвидените строителни работи. В момента тече дело за връщане на авансово получени средства за строежа. Новият – „Хидрострой”, се задължава да довърши строителството за 266 дни. В този срок са включени и доставката на оборудването, изпитанията на съоръженията, както и обучението на персонала. Стойността на договора е 15 707 000 лв. без ДДС, осигурени чрез Оперативна програма „Околна среда”. Строителният надзор е за 479 800 лв.

17--Pre4istvatelna-PSOV_1Пречиствателната станция за отпадни води се изгражда на брега на Дунав. Към нея ще бъдат насочени всички канали за отпадни води. Така реката ще бъде опазена и ще тече нататък по-чиста от сега, изтъкнаха от общината. Изграждането на пречиствателната станция е част от проекта за обновление на водния цикъл на Видин, който започна през 2013 и завърши в края на 2015 година. Подменени са водопроводи и канални тръби по 40 градски улици с обща дължина 26,5 км. Стойността на този проект бе 72 млн. лв. По-късно от него бяха извадени средствата за пречиствателната станция, които общината получава от новия програмен период.

 

 

Добавете коментар