Язовири оставени без ремонт над половин век. Някои от водоемите нямат и разрешение за ползване

0

Голяма част от язовирите у нас не са ремонтирани основно повече от половин век. Това сочат данните на Националния комитет по големите язовири.

Рекордьор е яз. „Златна Панега”, който е изграден през 1927 г. След това е леко надграждан няколко пъти през годините, но никога не е рехабилитиран. Една пета от големите ни язовири са изградени през 60-те години и вече са на възраст над 50 години. Според експерти само машинните елементи на водоемите стават рискови след 3-4 десетилетия експлоатация. Отделно с годините нарастват рисковете за стабилността на язовирните стени.

Яз. „Бели Искър” е завършен в края на 40-те години на миналия век и сега концесионерът „Софийска вода” иска увеличаване на цената на водата за столичани, за да има пари за спешно укрепване на стената му. От бърз ремонт се нуждае и яз. „Студена”, чиято стена бе повредена след земетресението край Перник.

От регионалното министерство са направили технически паспорти на 7 от язовирите за питейна вода, стопанисвани от ВиК дружества, като остават само за още 2 – „Студена” край Перник и „Христо Смирненски“ при Габрово. За първия се завършва изготвянето на техническия проект и след завършване на ремонта ще бъде готов и паспортът му. За габровския водоем това ще стане след рехабилитирането на надградената част от стената.

95 или 44% от всички големи язовири у нас са построени през 60-те години на миналия век. В предходните 2 десетилетия са изградени 23, от 1970 г. до 1989 г. – 87. След 1990 г. са довършени 11 големи язовира, сочи още статистиката. На 4 от всички стената е висока над 100 м. Лидер по този показател е „Въча” със 145 м. С най-голям обем е яз. „Искър” (673 млн. куб. м).

Около 2400-2600 са малките, като общата им вместимост е малко под 1 млрд. куб. м. При тях най-големият проблем е занемаряването на съоръженията за отвеждане на излишните обеми, което увеличава рисковете от преливане, смятат експерти.

68 от тях в предаварийно състояние. Оценката е направена на базата на оглед, а само за допълнителното обследване ще трябват 350 000 лева. Екоминистерството е изпратило писмо до областните управители и шефовете на басейновите дирекции и те на всеки 10 дни трябва докладват какъв е напредъкът за елиминиране на опасността от тези водоеми. Изпускането им изцяло или до определено ниво не е решение, а трябва да се направи експертиза, която да реши дали съоръженията ще се ремонтират или ще се ликвидират. Сред рисковите язовири е и „Езерче 2“ в близост до град Цар Калоян, където през лятото на 2007 г. наводнения отнеха живота на осем души. На 8 опасните водоеми у нас собствениците са неизвестни.

 

Водоемът на „Кремиковци” незаконен

 Язовир „Огняново” на някогашния металургичен комбинат „Кремиковци” няма разрешение за ползване.

Водоемът през 2000 г. стана причина за наводняването на източната част на Софийското поле. По закон той трябва да е публична държавна собственост, но фактически е останал в активите на фалиралото дружество. Според експерти от МРР за него никога не е бил издаван Акт 16. За това трябва да се прави обследване на сигурността му и с нова приемателна комисия да се издаде разрешение за експлоатация, но за това инициативата трябва да е на синдика на фирмата.

За други големи водоеми също няма в наличност Акт 16, но в регистрите са отбелязани техните номера. Според МРР това не значи, че експлоатацията на тези обекти е незаконна.

В Закона за водите от 2000 г. са записани 3 вида собственост на водоемите – публична държавна и общинска и частна държавна. Има и парадокси обаче. Яз. „Мандра” по закон е държавен, а на практика е на „Лукойл”. Да си спомним и споровете чий е бил яз. „Иваново”, който предизвика трагедията в с. Бисер. Засега не са знае колко от всички водоеми в България са ничии. МВР преди време се захвана да установи собствениците и стопаните на водните съроъжения, но все още няма информация докъде е стигнало събирането на информацията. Надеждата е в бъдещия воден кадастър, който трябва да направи регионалното министерство.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си