ЮНЕСКО дава рамо на културно-историческото ни наследство

0

Държавата отпуска над 3 млн. лева за реставрацията и консервацията на замъка на Трапезица

Дворецът на Асеневци на Трапезица е сред знаковите обекти, чиято реставрация и консервация ще бъде подкрепена от държавата. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Другите проекти са базиликата „Плиска“, проучванията на комплекса „Перперикон“ и Националният музеен комплекс.
Над 3 млн. лв. са необходими за следващия етап на социализация на историческия хълм според разчетите на старопрестолната община.
След одобрение от МС средствата ще бъдат предоставени от Министерството на културата за реставрацията на царския дворец. За „оживяването“ на обекта вече има изготвен проект на известния великотърновски архитект Пламен Цанев. Предложението е изработено на база на археологическите проучвания на археолога проф. Константин Тотев.
Проектът вече е изпратен в Националния исторически музей, който ще бъде негов изпълнител.
Дворецът на Асенeвци е разположен в северната част на Трапезица на площ от 660 кв. м. Според историческите проучвания, най-вероятно е бил построен преди освободителното въстание през 1185 г. от братята Асен и Петър. Бил е пазен от крепостна стена и мощна кула. По-късно е издигната трета крепостна стена, зад която е изграден дворец за представителни цели. Към него е имало стопански постройки, казарма за охраната и др.
Северната кула е най-високата точка на Трапезица, която заедно със северната порта образува общ военен комплекс. Кулата се издига на повече от 20 м, построена е на най-високата надморска височина – около 203 м. Тя е възстановена по проект на арх. Цанев в почти автентичен вид, по източници от 12.-13. век.
Проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей в София, тълкува по свой начин археологическите разкопки на историческия хълм. Според него те доказват, че дворецът на царете Петър, Асен, Калоян се е намирал не на Царевец, а на Трапезица.
Цар Иван Асен ІІ обаче преместил царската и патриаршеската резиденция на ново място. Вероятно е смятал дворецът на Трапезица за прокълнат – там са убити четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218 г.
Финансирането на реставрацията на двореца на Асеневци е в отговор и на целенасоченото лобиране на кмета на община Велико Търново Даниел Панов. Той се надява, че след реализацията на проекта Трапезица ще се превърне в един от най-атрактивните и посещавани исторически обекти в България.
Хълмът е социализиран благодарение на първия етап на проект по ОП „Регионално развитие“. В неговите рамки беше изградена т.нар. зъбчата железница (фуникулер), която ще превозва туристи до върха на Трапезица.

 

 

Дворецът на Асеневци беше открит през 2009 г.

Сензационната новина, че е открит дворецът на Асеневци, беше обявена през септември 2009 г. от екипа под ръководството на археолога проф. Константин Тотев. При разкопки в северната част на хълма до главната порта на крепостта археолозите се натъкнали на огромна сграда с размери 33 на 10 м.  Те е „кацнала“ на най-високата кота на хълма. Още в първите дни се установи, че са запазени дебели зидове с височина до 6 м, слепени с хоросан и покрити с фрески. Изследователите откриват 3 големи помещения с тесни коридори. 12-13dvo2Дворецът е датиран от края на 12. в. Около него се оформя монументален  комплекс с военно укрепление, стражева кула и главна улица. Има и дворцова черква, в която са съхранявани мощите на св. Гавриил Лесновски. В добавка към построената през 13. в. черква археолозите се натъкнали на манастирски комплекс. Разкопките на двореца разкриват и богат аристократичен некропол от 14. в. В проучените над 30 гроба са намерени златосърмен текстил, сребърни и златни накити и апликации, които по пищност могат да се сравняват само с богатите погребения от черквата „Св. 40 мъченици“. Сред най-ценните находки са сребърен пръстен с двуглав орел, символизиращ династията Палеолог, и златен дамски пръстен с лилия – цветето емблема на френския кралски двор. Освен откритите накити, в гробовете е имало и богат инвентар, с който били погребвани млади хора. В некропола има и вторични погребения в ковчези, пренесени от други места. Това говори, че болярите са се опитвали да съберат костите на близките си на свещеното място на Трапезица. Дворцовият комплекс е съществувал до падането на столицата Търново под турско робство през 14. век, смятат изследователите.

 

 

Арх. Пламен Цанев:12-13-ZANEV

Археологическите проучвания са винаги преди реставрацията

Великотърновският арх. Пламен Цанев е работил по значими проекти за консервация и реставрация на археологически обекти и паметници на културата. Последният е проектът за изграждане на зъбчата железница (фуникулер) на хълма Трапезица, финансиран с 4,6 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“. В тази връзка той призна, че не е имало напрежение поради факта, че археологическите проучвания по закон трябва да са преди всякакви строителни и реставрационни дейности. Той е създал пространствено-обемнна възстановка на Царският дворец на Царевец и на обектите на хълма Трапезица, като е ползвал житие и фотографии на старинни стенописи. При всеки архитектурен проект се създава 3D версия на обектите, но в случая са ползвани източници от 15.-16. век. За да възстанови частично автентичния вид на Южната порта и крепостните стени и кули на Трапезица, архитектът е направил сериозни научни изследвания. Ползвал е житието на света Петка (Параскева), чиито мощи са пренесени в старопрестолен Търновград и се предполага, че 200 години са били в царската църква на Царевец.
Арх. Пламен Цанев е посетил църквата „Св. Параскева“ в румънския град Роман, строена през 1406 г. Тамошната епископия му е предоставила висококачествени фотографии на стенописите в храма, които представят пренасянето на мощите на светицата. Вероятно изобразените сцени в румънския храм са по житието на света Петка от Патриарх Евтимий. Обаче стенописите дават представа за Царския дворец, църквата на Царевец, а в перспектива се виждат портите и южните стени на отсрещния хълм Трапезица. „Това ми позволи да направя виртуална възстановка на тези обекти и да се приближим до автентичния им вид“, разказа арх. Цанев. Така архитектът е направил пълна обемна реконструкция на сградите, комплексите и съоръженията, които археолозите откриват зад стените на двете крепости от Второто българско царство. Благодарение на това се добива ясна представа как са изглеждали двата хълма преди векове.

 

 

Зъбчата железница вози туристите

В края на м.г. беше завършено изграждането на фуникулера на хълма Трапезица във Велико Търново. Съоръжението е известно повече като зъбчата железница. То ще превозва туристи до историческия хълм, който се намира срещу крепостта Царевец. Трасето на съоръжението е с дължина 135 м. 12-13lifЗа него са използвани три вида релси, всяка от които е дълга повече от 11 м, с тежест 1,2 тона. „Уникалното е, че въпреки променливия наклон кабината през цялото време е в хоризонтално положение. Тя побира максимално 25 души, които ще се изкачват на хълма за около 2 минути“, поясни техническият ръководител инж. Николай Николов. Това релсово съоръжение е първото по рода си в България и към него има долна станция с прилежащ терен, габарити, обслужващи помещения и надлъжно трасе. Пътническата линия свързва подножието на историческия хълм при гара Трапезица с върха на Трапезица. По този начин пред туристите се разкриват живописни гледки към старата столица и околностите. В рамките на проекта е създадено и архитектурно-художествено осветление на реставрираните участъци. Най-атрактивно е осветена южната кула на южната порта и най-близките до нея крепостни стени. В подножието на хълма е изградена и подпорна стена, която ще обезопаси достъпа на туристическия поток. Изградена е и експозиционна зала, в която е предвидено да бъдат изложени археологически находки. Изпълнението на възложените задачи се оказа истинско предизвикателство за техническия екип. Големият наклон на трасето, неравният терен и неблагоприятните метеорологични условия са само част от факторите, които затрудниха реализацията на проекта, признаха от екипа.

 

 

Перперикон вдига туристическия рейтинг на района

Финализирането на проекта „Перперикон – дом на богове и хора“ вече дава реални финансови бонуси за района, отчита кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис като страна бенефициент. Екипът му е единодушен, че работата по социализацията на скалния град – изграждането на алеи, мостови съоръжения, осветление и други, са направили обекта атрактивен за туристи както от страната, така и от чужбина. „Общата стойност на проекта е 3 844 099 лева. Той се реализира в рамките на 24 месеца – от 2012 до края на 2014 година. Бяха извършени серия укрепителни мероприятия, изградена е посетителската пешеходна мрежа в рамките на Акропола и извън него. Оформени са всички пешеходни подходи. Изготвени са информационни брошури и реклами, направен е и сайт на Перперикон, който е приложение към сайта на Регионалния исторически музей. Част от промоционалните събития са възстановката на винено-огнен ритуал,който привлича множество туристи в района. Експозицията от 10 холографски изображения на намерени на Перперикон артефакти е също обект на внимание и респективно приходи от входни такси. За превръщането на Перперикон в истински туристически обект по световен образец посетителите се обгрижват от специално обучени в рамките на проекта екскурзоводи и аниматори.12-13perperikon Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис оценява значението на проекта за туристическото оживление на областта и съдейства за по-нататъшното развитие на Перперикон като туристическа дестинация. Община Кърджали е кандидатствала с изготвен проект пред Норвежкия фонд за сумата от 1,2 милиона евро, които да се инвестират в реставрация и консервация на обекти от Перперикон в североизточната му част, в това число и на средновековната кула.  Предвижда се финансова инжекция, с която да се възстанови и изоставеният преди години посетителски център. С проект за него е кандидатствано пред Инвестиционната програма за растеж и развитие. С рехабилитирането на Перперикон приходите от посещения са скочили двойно на месец в сравнение с предишни години и към момента са над 15 хиляди лева. Така в местната хазна влизат близо 180 хиляди лева само от вход за туристическия обект.

 

 

850 безработни лъскат паметници по програма „Клио“

С реставрация и консервация на па12-13kliметници на културата ще се заемат безработни след преминаване на обучение по националната програма „Клио“. Това бе решено на заседание на Министерския съвет миналата седмица. Целта на проекта, който ще стартира през 2015 г. година и се финансира от държавата, е намаляване на безработицата в България.
„Клио“ предвижда хора, останали извън пазара на труда, да минат обучение и да работят от 6 до 12 месеца в дейности по реставрация, консервация, екскурзоводство, строителни дейности, туристическа анимация за паметници на културата и обекти на културно-историческото наследство. Програмата осигурява средства за 213 и обучение на 96 безработни лица. В дългосрочен план тя предвижда да се осигури заетост в частния сектор и обучение на 850 хора без работа.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си